Ako sa vyhnúť zápalom a alergickým reakciám pri histamínovej intolerancii

Ako sa vyhnúť zápalom a alergickým reakciám pri histamínovej intolerancii

- Kategória: Zdravie & životný štýl
505
Komentáre vypnuté na Ako sa vyhnúť zápalom a alergickým reakciám pri histamínovej intolerancii
Ako sa vyhnúť zápalom a alergickým reakciám pri histamínovej intoleranciiAko sa vyhnúť zápalom a alergickým reakciám pri histamínovej intolerancii

Pri histamínovej intolerancii často dochádza nielen k prejavom alergie, ale tiež k vnútorným zápalom v tele. Jednou z príčin zápalov je neustále dráždenie žalúdka potravinami s vysokými hodnotami histamínu. Preto by histaminici mali eliminovať vo svojom jedálničku potraviny s vysokými hodnotami histamínu a naopak zvýšiť príjem protizápalovo pôsobiacich potravín.

Aj histaminik môže mať pestrú stravu

Mnohí ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou začnú po diagnostikovaní tejto choroby priam strácať chuť do jedla. Boja sa dať čokoľvek do úst a po každom súste očakávajú prejavy alergie. Nie je sa čomu čudovať, keďže histamínová intolerancia sa ozýva rôznymi spôsobmi. Od bolestí a kŕčov v žalúdku cez zvracanie až po kýchanie, kašlanie, upchatý nos alebo závrate. Predstavte si, že by ste aj vy mali tieto problémy skoro po každom jedle. Iste by ste tiež stratili chuť do jedla.

Napriek tomu by histaminici nemali hádzať flintu do žita, pretože aj oni si dokážu s trochou snahy pripraviť chutné jedlá, po ktorých sa budú cítiť fit. Stačí si naštudovať literatúru o tejto alergii a skúšaním vyradiť nevhodné potraviny, ktoré nahradíte potravinami s nízkymi hodnotami histamínu.

Povolené a zakázané potraviny

Uvedieme malý príklad toho, čomu sa je potrebné vyhnúť a naopak, ktoré jedlá sú povolené. Vysoký podiel histamínu majú alebo spúšťačmi prejavov sú hlavne tieto potraviny:

  • fermentované nápoje a alkohol,
  • údené mäso,
  • zrelé syry,
  • konzervované a fermentované potraviny,
  • čokoláda,
  • citrusové plody,
  • vlašské orechy a arašidy,
  • paradajky a iné.

Potraviny, ktoré by nemali spustiť histamínovú reakciu sú napríklad tieto:

  • čerstvé mäso a ryby,
  • olivový olej,
  • ovocie okrem citrusov a banánov,
  • vajcia,
  • ryža,
  • kokosové mlieko,
  • čerstvá zelenina okrem paradajok, špenátu a avokáda.

Dokonca aj alkohol dokáže byť histamine free. Vyskúšajte víno Powerlogy Organic Sauvignon Blanc, ktoré je čistým BIO produktom.

Potraviny tlmiace zápaly

Do jedálnička by mal každý histaminik zaradiť aj potraviny, ktoré majú protizápalový účinok, dokážu zápaly tlmiť alebo im predchádzať. Takouto potravinou je napríklad všeliek cesnak. Pravidelnou konzumáciou cesnaku nielenže predídete zápalom, ale tiež podporíte imunitu v boji proti vírusom a baktériám.

Pri varení by ste mali maximálne využívať korenie kurkuma, ktoré obsahuje flavonoid kurkumín. Kurkumín je známy tým, že tlmí v tele zápaly, čistí telo a je silným anitoxidantom. Do tretice spomenieme zázvor. Zázvor má podobne ako kurkuma výraznú chuť, a preto sa mu veľa ľudí vyhýba. Napriek tomu mu dajte šancu, pretože zázvor znižuje riziko zápalu a zvyšuje činnosť imunitného systému.