V lete stavte na chutnú a ľahkú stravu

V lete stavte na chutnú a ľahkú stravu

- Kategória: Zdravie & životný štýl
1419
Komentáre vypnuté na V lete stavte na chutnú a ľahkú stravu

Strava v lete je oveľa pestrejšia a ľahšia ako v zime. Čerstvá zelenina a ovocie sa stáva súčasťou nášho každodenného jedálneho lístka. Doma dopestované suroviny majú úplne inú chuť ako tie, ktoré kupujeme v supermarkete. Na čo treba pri stravovaní sa v lete myslieť a čo je lepšie obmedziť? Podarí sa nám vyvrátiť mýtus o tom, že ľahká strava nie je pestrá?

Na prvom mieste je voda

Počas letných horúčav sa snažte vypiť aj 3 litre tekutín denne. Pite častejšie a v menších dávkach. Vyhýbajte sa veľmi studeným nápojom, aj keď vás to láka, aby sa tráviaca sústava neozvala vtedy, keď to najmenej čakáte. Pri vysokých teplotách pite najmä vodu, minerálky a čaj.

Ľahšia strava na letné dni

V horúčavách, ktoré na vás v lete čakajú, si váš organizmus nepotrebuje vytvárať zásoby, ktoré spaľuje, keď je zima. Spravte si zdravú revíziu svojho jedálnička na leto:

  • Ľahšie stráviteľná (nižšia energetická hodnota),
  • vyvážená a pestrá (ovocie, zelenina, ryby, hydina, strukoviny…),
  • dostatočne tepelne spracovaná (mäso, vajcia, mliečne výrobky…),
  • varená, dusená alebo pečená (nie fritovaná a vyprážaná).

Aby vášmu organizmu v lete nič nechýbalo, dožičte si potraviny bohaté na:

  • Antioxidanty (paradajky, červený melón),
  • vitamín A (mrkva, paradajka, maliny, marhule, zdravé oleje a maslá, rybí olej),
  • vitamín C (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, paprika, karfiol, kel),
  • vitamín E (rastlinné tuky a oleje, zelenina, orechy, obilné klíčky).

Recepty, ktoré vás presvedčia

Ľahká strava je plnohodnotná a energeticky vyvážená. Treba si vedieť vybrať a naučiť sa potraviny správne kombinovať. Zostavili sme jedálny lístok ako dôkaz. Začnite zdravo variť dnes a zdravá strava sa stane vaším životným štýlom. Letné jedlá majú tú výhodu, že ich príprava je rýchla, čo znamená, že pekný letný deň nestrávite celý v kuchyni.

Letný šalát so šošovicou a vajíčkom s horčicovo-medovým dresingom

Potrebujeme:

  • 200 g mix šalátov,
  • 2 ks rajčín,
  • 1 konzerva šošovice na pare,
  • 20 g hoblín parmezánu,
  • 2 ks vajíčok uvarených namäkko,
  • píniové oriešky.

Dressing:

  • 1 PL olivového oleja,
  • 1 ČL medu,
  • 1 ČL horčice,
  • soľ, čierne korenie,
  • citrónová šťava.

Postup:

Do veľkej misy dajte mix šalátov a nakrájané rajčiny. Pridajte šošovicu a hobliny parmezánu a všetko spolu premiešajte. Prepoleným vajíčkom a nasekanými orieškami ozdobte každú porciu. Ingrediencie na dresing spolu premiešajte, aby sa chute prepojili, a šalát ním prelejte.

https://dobruchut.azet.sk/recept/69378/videorecept-salat/

Hokkaido tekvicová polievka

Potrebujeme:

  • 1 ks hokkaido tekvice,
  • 2 menšie cibule,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 2 stredne veľké mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • 750 ml zeleninového vývaru,
  • soľ, čierne korenie, kurkuma, olivový olej.

Na ozdobu a dochutenie

  • 100 ml smotany na šľahanie,
  • tekvicové semiačka,
  • petržlenová vňať.

Postup:

Tekvicu, petržlen, cibuľu a mrkvy očistite a pokrájajte. Pridajte očistený cesnak. Zeleninu dajte na plech, osoľte, polejte olivovým olejom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 30 – 40 minút pri 200 °C, kým nebude zelenina mäkká. V polievkovom hrnci zohrejte vývar, stiahnite ho zo sporáka, pridajte zeleninu a všetko spolu rozmixujte. Pridajte soľ, korenie a kurkumu a dochuťte tak, ako máte radi. Na tanieri jedlo ozdobte smotanou, tekvicovými semiačkami a petržlenovou vňaťou.

https://www.lenivakucharka.sk/hokkaido-tekvicova-polievka/

Morčacie prsia s mozzarellou a grilovanou zeleninou

Potrebujeme:

  • 400 g morčacích pŕs,
  • morskú/himalájsku soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • 2 – 3 lyžice olivového oleja,
  • 150 g cherry paradajok,
  • 1/2 väčšej cukety,
  • 2 – 3 šalotky,
  • 1 mozzarella (125 g),
  • sušenú bazalku.

Postup:

Umyté mäso nakrájajte na plátky a každý kus osoľte a okoreňte. Na rozpálenom oleji ho z jednej strany opečte do hneda. Potom ho otočte a pridajte nakrájanú zeleninu. Keď sa opečie aj z druhej strany, tak ho vyberte. Zeleninu restujte, kým nepustí šťavu. Na mäso v zapekacej miske vylejte zeleninu, na každý kúsok mäsa uložte plátok mozzarelly, posypte bazalkou a dajte zapiecť na 10 minút pri teplote 200 °C. Kým sa mäso pečie, pripravte kuskus podľa návodu.  

https://fitshaker.sk/rychly-obed-do-30-minut-plny-bielkovin-morcacie-prsia-s-mozzarellou-a-grilovanou-zeleninou/

Najlepší fitness cheesecake bez cukru

Na korpus potrebujeme:

  • 100 g ovsených vločiek,
  • 50 g orechov,
  • 1 vajíčko,
  • vodu (podľa potreby),
  • 1 lyžicu medu.

Krém:

  • 500 g hladkého tvarohu,
  • ½ bieleho jogurtu,
  • 1 vajíčko,
  • 2 lyžice medu,
  • cca 15 jahôd.

Postup:

Rozmixujte orechy a zmiešajte ich spolu s ovsenými vločkami. V miske vidličkou rozšľahajte vajíčko a pridajte ho k ovseným vločkám a orechom spolu s lyžicou medu. Ak treba, aby cesto poriadne držalo, pridajte trošku vody a postláčajte ho do hrudky. Rúru dajte rozohriať na 170 stupňov. Cesto dajte na dno korpusu a poriadne natlačte tak, aby bolo pri krajoch trochu hrubšie.

Tvaroh zmiešajte s jogurtom, rozšľahaným vajíčkom a medom (ten môžete pridať podľa chuti). Polovicu krému nanesieme na korpus a poukladáme naň cca polovicu nakrájaných jahôd. Potom navrstvíme zvyšok krému a nechajte piecť 20 minút. Po vybratí nechajte cheesecake vychladnúť a ozdobte zvyškom jahôd.

http://recepty.cvicte.sk/recepty/najlepsi-fitness-cheesecake-bez-cukru

Prajeme vám dobrú chuť!