3 jednoduché návody na prípravu skvelej kávy

3 jednoduché návody na prípravu skvelej kávy

- Kategória: Domácnosť a internet
1830
Komentáre vypnuté na 3 jednoduché návody na prípravu skvelej kávy

Pripraviť dokonalú kávu je otázkou kvalitných surovín, správnych postupov a dobrého načasovania. Ak to všetko dodržíte, môžete si lahodný nápoj pripraviť aj doma. Ponúkame návod ako na to.

Cappuccino

Talianska gastronómia by bez cappuccina nebola kompletná. Hoci Taliani zvyknú mať na všetko dosť času, pri príprave prvotriedneho cappuccina aj oni rátajú doslova sekundy. Najmä v prípade jeho podstatnej zložky – mlieka. Mlieko do cappuccina sa nemôže spáliť, musí sa zohriať maximálne na 60 – 65 °C. Následne sa napení (môžete použiť ručný šľahač) a napenené sa rozmieša, až sa na ňom vytvorí jednoliata pena.

Šálkou, v ktorej je káva, treba pomaly otáčať tak, aby sa jej steny zafarbili. Záverom ostáva už len priliať do nej spenené mlieko. Cappuccino ako od Taliana, ktoré zvládnu aj domáce kávovary, by malo mať vo svojom strede biely mliečny kruh, lemovaný hnedastou cremou.

Turecká káva

Ak si kávu s prívlastkom turecká pripravíte podľa tohto návodu, určite nebudete ľutovať. Na jej prípravu si zadovážte skutočne kvalitnú kávu, jemne mletú arabiku či robustu, a na dochutenie môžete použiť kakao, cukor alebo kardamon. Podstatná je tiež džezva – tú by ste mali naplniť vodou zhruba do dvoch tretín. Potom pridajte ingrediencie v podobe kávy (postačí do 10g, ale čím viac kávy, tým viac bude nápoj silnejší) a korenín. Obsah džezvy nechajte zovrieť a keď bude pena takmer pri okraji, džezvu na chvíľu odstavte. Penu môžete nechať klesnúť, prípadne ju odoberte a na záver zalejte nápojom. Pred tým však proces „zovrieť-odstaviť“ opakujte ešte trikrát.

Moka

Príprava moky symbolizuje pohodu, ktorú by ste si pri pití kávy mali dopriať. Jej súčasťou sú moka kávovary a samozrejme správny postup práce. Moka kávovar sa skladá z dvoch častí – do spodnej je treba naliať horúcu vodu a do filtra zase nasypať kávu (tú neutláčajte, dbajte však na to, aby sa nepresýpala cez okraje filtra). Na spodnú časť s pripraveným filtrom stačí nasadiť vrch, moka kávovar postaviť na plameň a čakať, kým sa káva nezačne pomaly prelievať.