Strava v lete je oveľa pestrejšia a ľahšia ako v zime. Čerstvá zelenina a ovocie sa stáva súčasťou nášho každodenného jedálneho lístka. Doma dopestované suroviny majú úplne inú chuť ako tie, ktoré kupujeme v supermarkete. Na čo treba pri stravovaní sa v lete myslieť a čo je lepšie obmedziť? Podarí sa nám vyvrátiť mýtus o tom, že ľahká strava nie je pestrá?
Na prvom mieste je voda
Počas letných horúčav sa snažte vypiť aj 3 litre tekutín denne. Pite častejšie a v menších dávkach. Vyhýbajte sa veľmi studeným nápojom, aj keď vás to láka, aby sa tráviaca sústava neozvala vtedy, keď to najmenej čakáte. Pri vysokých teplotách pite najmä vodu, minerálky a čaj.
Ľahšia strava na letné dni
V horúčavách, ktoré na vás v lete čakajú, si váš organizmus nepotrebuje vytvárať zásoby, ktoré spaľuje, keď je zima. Spravte si zdravú revíziu svojho jedálnička na leto:
- Ľahšie stráviteľná (nižšia energetická hodnota),
- vyvážená a pestrá (ovocie, zelenina, ryby, hydina, strukoviny…),
- dostatočne tepelne spracovaná (mäso, vajcia, mliečne výrobky…),
- varená, dusená alebo pečená (nie fritovaná a vyprážaná).
Aby vášmu organizmu v lete nič nechýbalo, dožičte si potraviny bohaté na:
- Antioxidanty (paradajky, červený melón),
- vitamín A (mrkva, paradajka, maliny, marhule, zdravé oleje a maslá, rybí olej),
- vitamín C (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, paprika, karfiol, kel),
- vitamín E (rastlinné tuky a oleje, zelenina, orechy, obilné klíčky).
Recepty, ktoré vás presvedčia
Ľahká strava je plnohodnotná a energeticky vyvážená. Treba si vedieť vybrať a naučiť sa potraviny správne kombinovať. Zostavili sme jedálny lístok ako dôkaz. Začnite zdravo variť dnes a zdravá strava sa stane vaším životným štýlom. Letné jedlá majú tú výhodu, že ich príprava je rýchla, čo znamená, že pekný letný deň nestrávite celý v kuchyni.
Letný šalát so šošovicou a vajíčkom s horčicovo-medovým dresingom
Potrebujeme:
- 200 g mix šalátov,
- 2 ks rajčín,
- 1 konzerva šošovice na pare,
- 20 g hoblín parmezánu,
- 2 ks vajíčok uvarených namäkko,
- píniové oriešky.
Dressing:
- 1 PL olivového oleja,
- 1 ČL medu,
- 1 ČL horčice,
- soľ, čierne korenie,
- citrónová šťava.
Postup:
Do veľkej misy dajte mix šalátov a nakrájané rajčiny. Pridajte šošovicu a hobliny parmezánu a všetko spolu premiešajte. Prepoleným vajíčkom a nasekanými orieškami ozdobte každú porciu. Ingrediencie na dresing spolu premiešajte, aby sa chute prepojili, a šalát ním prelejte.
https://dobruchut.azet.sk/recept/69378/videorecept-salat/
Hokkaido tekvicová polievka
Potrebujeme:
- 1 ks hokkaido tekvice,
- 2 menšie cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 stredne veľké mrkvy,
- 1 petržlen,
- 750 ml zeleninového vývaru,
- soľ, čierne korenie, kurkuma, olivový olej.
Na ozdobu a dochutenie
- 100 ml smotany na šľahanie,
- tekvicové semiačka,
- petržlenová vňať.
Postup:
Tekvicu, petržlen, cibuľu a mrkvy očistite a pokrájajte. Pridajte očistený cesnak. Zeleninu dajte na plech, osoľte, polejte olivovým olejom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 30 – 40 minút pri 200 °C, kým nebude zelenina mäkká. V polievkovom hrnci zohrejte vývar, stiahnite ho zo sporáka, pridajte zeleninu a všetko spolu rozmixujte. Pridajte soľ, korenie a kurkumu a dochuťte tak, ako máte radi. Na tanieri jedlo ozdobte smotanou, tekvicovými semiačkami a petržlenovou vňaťou.
https://www.lenivakucharka.sk/hokkaido-tekvicova-polievka/
Morčacie prsia s mozzarellou a grilovanou zeleninou
Potrebujeme:
- 400 g morčacích pŕs,
- morskú/himalájsku soľ,
- mleté čierne korenie,
- 2 – 3 lyžice olivového oleja,
- 150 g cherry paradajok,
- 1/2 väčšej cukety,
- 2 – 3 šalotky,
- 1 mozzarella (125 g),
- sušenú bazalku.
Postup:
Umyté mäso nakrájajte na plátky a každý kus osoľte a okoreňte. Na rozpálenom oleji ho z jednej strany opečte do hneda. Potom ho otočte a pridajte nakrájanú zeleninu. Keď sa opečie aj z druhej strany, tak ho vyberte. Zeleninu restujte, kým nepustí šťavu. Na mäso v zapekacej miske vylejte zeleninu, na každý kúsok mäsa uložte plátok mozzarelly, posypte bazalkou a dajte zapiecť na 10 minút pri teplote 200 °C. Kým sa mäso pečie, pripravte kuskus podľa návodu.
Najlepší fitness cheesecake bez cukru
Na korpus potrebujeme:
- 100 g ovsených vločiek,
- 50 g orechov,
- 1 vajíčko,
- vodu (podľa potreby),
- 1 lyžicu medu.
Krém:
- 500 g hladkého tvarohu,
- ½ bieleho jogurtu,
- 1 vajíčko,
- 2 lyžice medu,
- cca 15 jahôd.
Postup:
Rozmixujte orechy a zmiešajte ich spolu s ovsenými vločkami. V miske vidličkou rozšľahajte vajíčko a pridajte ho k ovseným vločkám a orechom spolu s lyžicou medu. Ak treba, aby cesto poriadne držalo, pridajte trošku vody a postláčajte ho do hrudky. Rúru dajte rozohriať na 170 stupňov. Cesto dajte na dno korpusu a poriadne natlačte tak, aby bolo pri krajoch trochu hrubšie.
Tvaroh zmiešajte s jogurtom, rozšľahaným vajíčkom a medom (ten môžete pridať podľa chuti). Polovicu krému nanesieme na korpus a poukladáme naň cca polovicu nakrájaných jahôd. Potom navrstvíme zvyšok krému a nechajte piecť 20 minút. Po vybratí nechajte cheesecake vychladnúť a ozdobte zvyškom jahôd.
http://recepty.cvicte.sk/recepty/najlepsi-fitness-cheesecake-bez-cukru
Prajeme vám dobrú chuť!