Ako vybrať vhodné drevené hračky pre najmenších?

Ako vybrať vhodné drevené hračky pre najmenších?

- Kategória: Rodina a deti
397
Komentáre vypnuté na Ako vybrať vhodné drevené hračky pre najmenších?
drevené hračkydrevené hračky

Kupovať deťom hračky len tak bez rozmýšľania má za následok to, že veľa z nich skončí nepovšimnutých v kúte izby. Predovšetkým pre najmenšie deti by ste mali kupovať také hračky, ktoré im prinesú pridanú hodnotu. Tieto hračky by mali byť odolné, pútavé na prvý pohľad a mali by dieťa viesť k získaniu zručností. Všetky uvedené atribúty spĺňajú drevené hračky. Aké vybrať pre najmenších si priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Prvé mesiace dieťatko hlavne spí, ale vníma zvuky a farby

Maličké deti do štyroch mesiacov síce väčšinu dňa prespia, ale zvyšok dňa, kedy sú bdelé, by mali mať vyplnené novými vnemami. Dieťatko postupne dokáže zachytiť pohľadom veci, ktoré sa nachádzajú v jeho okolí. Začína vnímať nielen farby, ale tiež zvuky. Najvhodnejšími hračkami pre tieto deti sú kolotoče nad postieľku, hrkálky a tiež knihy pre deti. Šušťavé knihy sú pre ich sluch veľmi príjemné a radi si vypočujú aj váš hlas. Pokojne dieťatku spievajte a opisujte mu obrázky z knižiek. Keď nebudete v izbe, tak sa dieťa zabaví pozeraním na farebné postavičky na kolotoči. Kolotoče nad postieľky sa vyrábajú nielen z plastu. Hračky z dreva pre najmenších vám dlho vydržia a budú sa dediť z pokolenia na pokolenie. Približne v treťom mesiaci už dieťa dokáže uchopiť predmety do ruky. V tomto veku je čas na drevené hrkálky a iné pestré hračky, ktoré nie sú príliš ťažké.

Deti od pol roka začínajú vnímať pohyb a netrávia čas len v postieľke

Približne od šiesteho mesiaca sa dieťa dokáže prevrátiť na bruško, a preto je práve tento vek vhodný na kúpu podložky s hrazdičkou. Na hrazdičku môžete postupne dokupovať rôzne závesné, drevené hračky. Hračkárstvo ponúkajúce takéto hračky je plné farebných hračiek pre deti v každom veku. Okrem hrazdičky môžete dieťaťu kúpiť drevené zvieratká a postavičky, ktoré sa kvôli bezpečnosti nedajú rozobrať. Hračky poukladajte okolo podložky a dieťa si samé vyberie tú najzaujímavejšiu. Na rad prichádzajú opäť knihy. Tentoraz sa však zamerajte na leporelá alebo spievajúce knižky. Od deviateho mesiaca sa poobzerajte po kockách alebo hudobných vajíčkach.

Od jedného roku rozvíjajte motorické i logické schopnosti dieťaťa

Deti staršie ako 12 mesiacov je nutné viesť k rozvíjaniu logických schopností. Kúpte im hračky, ktoré musia zložiť alebo vložiť rôzne tvary do príslušného otvoru. Interaktívne hračky, zvieracie farmy a ťahacie hračky sú pre tieto deti ako stvorené. Po tom, ako dieťa začne chodiť, sa sústreďte na jeho pohybové schopnosti. Kúpte mu odrážadlo na prechádzky, doma sa zabaví na hojdacom koníkovi.